21.7.2012

Merenkulku-uutissähkeitä kesäkuulta 2012

Laivagallerian kesätauko on nyt päättynyt. Sen kunniaksi on aika julkaista lyhyt yhteenveto kesäkuun merkittävimmistä merenkulkutapahtumista Itämerellä.

Vaasan ja Uumajan välille kunnallinen laivayhtiö

Vaasan ja Uumajan kaupungit ovat päättäneet ryhtyä toimiin kaupunkien välisen laivayhteyden turvaamiseksi. Molempien kaupunkien hallitukset päättivät kesäkuun puolivälin kokouksessaan, että kaupungit perustavat yhdessä varustamon, joka alkaa liikennöidä Merenkurkussa. Kunnat investoivat uuden yhtiön alkupääomaksi puolitoista miljoonaa euroa kumpikin, ja myös johtopaikat jaetaan kaupunkien kesken. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Vaasan kehitysjohtaja Susanne Slotte-Kock, ja hallituksen puheenjohtajan paikan sai Uumajan kaupunginjohtaja Mikael Öhlund.

Tekniikaltaan oikukas RG 1  ei välttämättä jatka reitillä sen jälkeen, kun RG Linen konkurssipesä lopettaa liikenteen  syyskuussa. Koska kolmella miljoonalla eurolla ei korvaavan aluksen hankkiminen – saati rakentaminen – ole mahdollista, ei yhtiö välttämättä aio hankkia omaa alusta. Varustamo neuvotteleekin liikenteen järjestämisestä muiden yhtiöiden kanssa.

Kunnallisen laivayhtiön tarkoituksena ei ensisijaisesti ole tuottaa voittoa, vaan turvata liikenteen jatkuminen Vaasan ja Uumajan välillä. Reitillä viime joulukuuhun saakka liikennöinyt RG Line kärsi pitkään talousvaikeuksista, mikä johti viime joulukuussa konkurssiin.

Voit lukea lisää aiheesta Ulkomatala*-verkkolehden numerosta 03/2012!

 

Eckerö Linen uudesta laivasta Finlandia

Nordlandian Helsinki-Tallinna-reitillä korvaava ro-pax-laiva tulee saamaan perinteikkään nimen. Eckerö Line ilmoitti 14.6, että varustamon uusi laiva tulee saamaan nimekseen Finlandia (ex. Moby Freedom 2001, Daewoo Shipbuilding  Heavy Machinery Ltd, Etelä-Korea), ja se liikennöi Suomen lipun alla. Nimi valittiin kolme viikkoa kestäneen avoimen kilpailun kautta. Niin suomalaiset kuin virolaisetkin lähettivät yhteensä 12000 nimiehdotusta, joista Finlandia oli ehdottomasti suosituin.

Finlandia ei näillä vesillä ole aivan ennennäkemätön nimi. Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö (SHO) on antanut tämän nimen niin vuonna 1967 valmistuneelle Helsinki-Travemünde-linjan autolautalleen kuin vuosina 1981-1990 Silja Linen pääkaupunkilinjalla kulkeneelle risteilylautalle. Lisäksi SHO osti jo 1920-luvulla helsinkiläisen Atlantic Rederin, ja samalla sen vuonna 1920 valmistuneen Finlandia-höyrylaivan. Myös Finnlines on liikennöinyt vuonna 1981 valmistunutta Transfinlandia-laivaa Finlandia-nimellä vuosina 2003-2009.

Eckerö Line ei ole vielä ilmoittanut, milloin Finlandia tulee korvaamaan Nordlandian. Myöskään nimenmuutoksen ajankohtaa ei ole julkaistu, ja vielä tällä hetkellä laiva on Freedom-nimisenä Öresundsvarvetin telakalla Landskronassa, Ruotsissa.

 

Finferriesin uudesta laivasta nimikilpailu

Parhaillaan STX Finlandin Rauman telakalla valmistuvalle lautta-aluksella haetaan niinikään nimeä kilpailulla. Aluksen tuleva omistaja, Suomen lauttaliikenne Oy, ilmoitti kesäkuun lopulla, että avoimeen nimikilpailuun saavat ehdotuksia jättää kaikki henkilöt lukuunottamatta yhtiön johtoryhmän ja hallituksen jäseniä. Kilpailu jatkuu elokuun loppuun asti, ja voittaja julkistetaan viikolla 36.

Vuoden 2013 alussa Korppoo-Houtskari-reitillä liikenteen aloittavan lautan kölinlasku oli Raumalla 20. huhtikuuta. Sen päämitat ovat 65 x 12,8 metriä, ja se kuljettaa 250 matkustajaa, 3 täysperävaunullista rekkaa sekä 39 henkilöautoa. Telakka toimittaa myös kolme kelluvaa laituria aluksen tuleviin satamiin.

Lisätietoa nimikilpailusta Finferries nettisivuilla

 

Rauman telakka luovutti erikoisaluksen Namibiaan

STX Finlandin Rauman telakka on saanut valmiiksi kalakantojen tutkimiseen tarkoitetun erikoisaluksen. Laiva luovutettiin Namibian valtiolle 28.6.2012, ja se sai nimekseen RV Mirabilis. Alusta tullaan käyttämään kalakantojen ja niiden elinympäristön tutkimiseen sekä kalastukseen. Aluksella on mahdollista jopa perata sekä jäädyttää ja varastoida kaloja, mutta se soveltuu myös meren tilan selvittämiseen ja meteorologisiin tutkimuksiin.

RV Mirabilisin perussuunnittelu käynnistyi vuonna 2011, ja tuotannonaloitus oli loppuvuodesta. Suunnittelussa piti ottaa huomioon aluksen käyttäytyminen tutkimusolosuhteissa, ja se pystyykin toimimaan Afrikan vesillä kaikissa sääoloissa. Aluksen työllistävä vaikutus oli 250 henkilötyövuotta, ja sen kotimaisuusaste on 85-90 prosenttia.

Laivan päämitat ovat 62,4 x 14,3 metriä, ja siinä on hyttipaikat 44 miehistön jäsenelle ja tiedehenkilökunnalle. Kauppahinta oli 35 miljoonaa euroa.

 

* Ulkomatala on ilmainen, harrastajavoimin toimiva laivaverkkolehti, jonka kanssa Laivagalleria tekee yhteistyötä. 

Lähteet: Mainittujen internet-sivujen lisäksi:

  • Louhivuori, Jaakko: Tutkimusalus RV Mirabilis liputettiin Namibialle Raumalla (Turun sanomat 29.6.2012)
  • http://www.faktaomfartyg.nu/finlandia_1920.htm (21.7.2012)
  • http://www.faktaomfartyg.nu/transfinlandia_1981.htm (21.7.2012)
  • http://www.eckeroline.fi/fi/document-Uusi-laivamme-saa-nimekseen-M-s-Finlandia.aspx?docID=2931 (21.7.2012)

Ei kommentteja »

Ei kommentteja.

RSS-syöte tämän artikkelin kommenteille.

Jätä kommentti

Asiaton teksti kielletty. Nämä kommentit menevät ainoastaan tälle, yksityiselle Laivasivustolle.

Laivagalleria ottaa mielellään kaikkien kommentit ja mielipiteet vastaan. Huomioithan kuitenkin, että kaikki asiaton ja loukkaava teksti on kielletty ja johtavat välittömästi kirjoituskieltoon. Huomioithan myös, että Laivagalleria on kokonaan yksityinen sivusto, jolla ei ole mitään tekemistä minkään varustamon tai yrityksen kanssa. Näin ollen näille tarkoitetut viestit eivät mene tätä kautta perille.

© Laivagalleria /J-OL 2006-2014